Veckobrev v. 38

Hej!

Vilka tappra barn ni har! Igår genomförde vi skoljoggen och de sprang o sprang och kämpade verkligen – stort heja till alla! Det finns en insamling som kallas springslanten, det innebär att man skänker pengar till SOS Barnbyar och ni kan läsa mer på länken här.

I övrigt har veckan innehållit mycket och vi övar på många saker, i vanlig ordning 🙂

Sv – vi har börjat med tidningstema och då övar vi på återberättande texter. Varannan vecka har de svenska eller bild och den grupp som har svenska övar på argumentation och denna vecka övade vi på att skriva bakgrunder till insändare och ge varandra återkoppling för att kunna omarbeta och förbättra sin text.

Eng – vi har gjort färdigt väderprognoser o visat varandra. Till vädertemat övade vi på weather idioms som de kunde lyssna på flera gånger för att sedan läsa in själva i sin engelska bok i book creator. Höjdpunkten var nog uppgiften med superhjälteskolan, vi såg en kort animerad saga, svarade på frågor och skrev sedan ett eget schema om vi skulle gå i en superhjälteskola 🙂

SO – vi har läst om livet på landet under medeltiden och hur kungar o kyrkan hade stor makt. Även i SO övar vi svenska genom läsförståelse och att sammanfatta med våra egna ord.

Lyckan var total i veckan när vi hade kört fast lite i formulerandet och jag drog till med något. Men då tyckte Theo O att då kan vi väl ändå skriva att konsekvenserna av det är … HEJA!

NO – ännu ett experiment är utfört och då övar vi på att ställa hypoteser, göra undersökningen och sedan skriva ner resultatet, be gärna era barn berätta hemma!

Matte – skala, förstorning o förminskning. Vi har även börjat med decimaltal och löst en tallinje med olika decimaler i klassrummet.

Tema – vi har fortsatt arbetet med att skriva texter gruppvis till tidsperioder genom historien och även börjat ge återkoppling till varandra.

På måndag är det ingen idrott för åk 5 och på onsdag är det simning efter lunch fram tills vi slutar.

Om ni har möjlighet att låna om de böcker barnen lånade vore det toppen och ännu bättre om ni även kan låna flera böcker som de kan ta med till skolan. De är riktiga bokslukare och vi försöker ha boksnack efter läsningen på morgonen.

Tack alla som hade möjlighet att komma till Kulturum o vara med när priset för Årets pedagog delades ut, ni är ett fint stöd o en toppenfin klass 💕

Idag har vi haft besök av en kompis till mig och hon höll en microlektion om FN, Barns rättigheter o skyldigheter. Hina har läst Fred o konflikt och arbetar på en skola i Oslo.

Barnen är väl medvetna om ämnet och är i vanlig ordning väldigt sugna på att diskutera – heja ⭐️

Istället för att använda ordet skyldighet så kan ordet plikt användas, att vi ser det som att vi har ansvar för många olika saker i livet o samhället.

Nästa vecka

Måndag: ingen idrott, läxa i matte o svenska ska vara klara o tas med till skolan, tänk på att uppgiften med superhjältarna i engelska ska vara klar också! Ny matteläxa till nästa måndag, läsförståelsen blir en NO-text med frågor som ska besvaras till nästa torsdag.

Tisdag: slöjd.

Onsdag: simning i Sigtuna 12.50-14.40 – vill man hämta sitt barn där eller om de vill ta sig hem själva så går det fint men meddela gärna så vi vet!

Torsdag: STUDIEDAG – skolan stängd!

Fredag: STUDIEDAG – skolan stängd!

Vi önskar er en fin helg,
Anna o Åsa!


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *