Klassens texter

Här ska vi försöka samla texter vi skriver i olika genrer.

Just nu arbetar treorna med faktatexter. För att kunna skriva en speciell genre så krävs det så klart träning i just det. För att vi skulle veta hur en faktatext är uppbyggd så har vi gemensamt tränat på det. Till att börja med tittade vi på hur faktatexter är uppbyggda och hur andra skrivit.

Vi valde järv som objekt och vi började med att göra ett VÖL-diagram (Vet – Önskar lära mig – Lärt mig) om järven där vi började med att fylla i det vi redan vet och skrev sedan upp frågor som vi vill ha svar på under Önskar lära mig.

IMG_0266.JPG

När vi läst en text och sett en kort film om järven fyllde vi en tankekarta om djuret. Vi gjorde först en på traditionellt sätt med penna och papper och sedan provade vi appen Popplet som är till för att göra tankekartor i. Efter det var det dags att skriva en text med olika rubriker och stycken – precis som en faktatext är uppbyggd. Så här blev vår text:

IMG_0399.PNG

Nästa steg är att fylla i Lärt mig i vårt VÖL-diagram och sedan att skriva en faktatext om ett annat djur parvis.

 

Tvåorna arbetar med berättelseskrivning och den här texten har vi gemensamt skrivit. Vi började med att göra en 4-ruta tillsammans för att planera vår text.

Början/handling
Problem
Lösning
Slut

IMG_0397.JPG

Kraschen

Början

Det var en gång ett djursjukhus med talande djur. På sjukhuset fanns det 37 djur och 10 veterinärer. När hela sjukhuset skulle åka på semester till USA, så kraschade planet på en öde ö. Det var mitt i vintern så det var fullt med isflak överallt.

Problem

Djuren hade så väldigt tråkigt. En dag bestämde de sig för att göra hockeyklubbor av träpinnar. De doppade en snöboll i det iskalla vattnet så att den blev hård som en puck. En av veterinärerna hade en sprayburk i sin väska med svart färg, så de kunde måla isbollen svart som en puck.

När de började spela hockey så gick det stora isflaket sönder. På den bit som flöt iväg, fanns alla hundvalpar. Alla andra blev så oroliga och undrade hur det skulle gå. Hundmamman såg att den ena valpen skadade sin tass.

Lösning

Plötsligt vände vinden och det gjorde så att isflaket flöt in mot de andra.

En av veterinärerna gick ut i skogen för att leta efter något som kunde hjälpa hundvalpens tass. När veterinären gick i skogen och letade så glömde han att titta upp. Plötsligt slog han huvudet i ett träd! Han fick så ont i huvudet att svimmade och ramlade ner för en backe. När han öppnade ögonen såg han hur något glittrade i luften. När glittret landade på honom kände han hur han började sväva, det var magiskt älvstoft från ett gyllene träd! Han samlade ihop mycket stoft i sin stora väska och tog med sig till alla andra.

Slut

Veterinären spred ut stoftet över flygplanet så att de kunde flyga hem igen. Alla djur och veterinärer jublade och dansade omkring, de var så glada att äntligen få åka hem igen.
När de kom hem kunde de ta hand om den lilla valpens tass.

Eftersom allt gått bra så firade alla med en liten fest, alla åt popcorn, godis, chips och drack god läsk!
Sen levde de lyckliga i alla sina dagar.

Av: Elsa, Nesli, Sebastian, Elvira, Emilia, Sami och Max och deras fröken Anna har hjälpt till lite …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *