Vikingatiden HT15

Nu ska vi börja vårt arbete om Vikingatiden och då behöver vi veta vad vi ska lära oss så vi håller oss på rätt väg och det här är våra mål:

Historia:

Det allra första och största när det handlar om historia är att utveckla vårt historiemedvetande! Det gör vi genom att lära oss det här:

Vi ska veta och kunna prata om hur vikingarna levde – barn, kvinnor och män. Förstå hur människor lever efter sin tro, kunskaper och villkor (vad som fanns just där och då).

Vi ska ta reda på hur vikingarna reste och vad de gjorde på sina resor – historiska händelser.

Vi ska kunna söka information på olika sätt och genom det förstå hur det var att leva på vikingatiden.

Vi ska lära oss hur vi kan veta så mycket om vikingatiden, vilka källor som finns, och vad som lever kvar här hos oss.

Religion

Vi ska lära oss om deras tro, Asatron, och hur den påverkade deras liv.

Vi väver även in svenska på olika sätt:

  • läsa texter och samla information för att skriva egna texter med egna ord och förklaringar – faktatext, början, innehåll och slut, stavning
  • skriva berättelse om hur det var att leva under vikingatiden – stavning
  • samla information och redovisa med bild och text i form av plansch
https://www.youtube.com/watch?v=owzWU-aJL-s

Så vad ska vi göra?

Jo vi ska använda Boken om historia, Kompass Vikingatiden, Fokus på vikingarna, Vikingarnas värld och Unga fakta för att hitta information.

Vi samlar all fakta vi tar del av i en bok i Book creator och övar på olika sätt att sammanfatta det vi lär oss.

Se filmsnuttar på nätet – Odens rike t.ex.

Göra Yggdrasil som bilduppgift.

Arbeta i grupp för att göra en plansch om vikingafamiljen med kortare faktatext till, analogt eller digitalt. Mat och kläder.

Skriva ett vykort där vi lever oss in i hur det kan ha varit som viking på en av deras färder. Använda olika tekniker i bild för att skapa vikingaskepp.

Skapa vikingahus av naturmaterial eller papper – vi väljer längs vägen.

Slutuppgiften blir att visa vad vi lärt oss om vikingatiden genom att göra en form av ett vikingamuseum – kanske digitalt kanske analogt, det får växa fram 🙂

Under arbetets gång läser vi Maj Bylocks triologi om Petite som högläsningsbok och efter det ska vi göra boktwittwer där var och en skapar en profil till en av gestalterna vi mött i boken. Vi skriver fyra twitter – en från början, en från mitten, en från slutet och ett från livet efter boken.

IMG_1339-0.png

IMG_1338.PNG

Nu börjar vi med grupparbeten och så här ser grupperna ut:

Första gruppuppgiften är att göra en plansch om kläder och mat o tillagning, allt dokumenteras av alla i sin egen bok i Book creator.

 

IMG_3561-0.jpg
Just ni håller vi på med skapande av vikingagårdar, skepp och Yggdrasil. Kreativiteten sprudlar i klassrummet och de flesta klurigheter löser barnen. Efter skapandet ska de skriva korta faktatexter om boende och Yggdrasil med dess olika delar – heja!


IMG_1384.PNG

IMG_1359-0.png
En lång text om skepp, färder och hur det var ombord har vi nu sammanfattat med egna ord:

Vikingafärder

Vikingarna var nordiska krigare som åkte ut på färder för att plundra och byta saker i andra länder. Det här hände mellan 800-1050 e.Kr. De vikingar som bytte varor kallades för handelsmän och de som plundrade kallades för vikingar. Rika män var de som kunde ge sig ut på Vikingafärder och plundra eller byta varor.
Vikingarna hade olika skepp för handel och plundring. Handelsskeppen var bredare, kortare och djupare, medan krigsskeppen var smalare, längre och grundare. Alla skepp hade segel men på krigsskeppen hade de många åror för att kunna ta sig fram när det inte blåser. Männen som rodde satt på kistor som de hade sina saker i. Alla hade varsin sovpåse gjord av päls och skinn, skinnsidan var utåt för att hålla den torr om det regnade.
När man behövde utföra sina behov fick man hänga ut över relingen. Reling är båtens kant.

Vikingarna reste i österled och västerled. De svenska vikingarna åkte oftast i österled medan de norska och danska vikingarna åkte i västerled.

Stolt fröken ?⭐️

Vykort från en vikingafärd:

IMG_3559-0.jpg

Här fyller vi på under arbetets gång – häng med på en resa tillbaka i tiden 🙂

 

En reaktion på “Vikingatiden HT15

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *